Minősítések és tartalom

Mit tartalmaz az energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány tartalmazza a megbízó adatait, az épület adatait, az elért besorolást és a besorolást alátámasztó épületenergetikai számításokat. A számításban dokumentálva van az épületszerkezetek hőszigetelő képessége, a gépészeti berendezések típusa és hatásfoka, az ingatlan várható éves energiafogyasztása.

A mellékelt ábrán tekinthetőek meg az elérhető energetikai osztályok.

A tanúsítványban található energetikai besorolási osztályok

Tanúsítást csak mérnök végezhet

A 244/2006. (XII.5.) szakmagyakorlásról szóló kormányrendelet részletesen leírja a tanúsítás személyi feltételeit: szakirányú mérnök végzettség, jogosultsági vizsga, mérnöki vagy építész kamarai névjegyzéki tagság. A tanúsítványok hitelesítési rendszere garantálja, hogy jelenleg a szakvélemények meghamisítása szinte lehetetlen.

Számítások jogszabályban rögzített módon

A kalkulációk készítésekor maradéktalanul a vonatkozó rendelet előírásainak megfelelően járunk el, a munka menete pontosan meghatározott, figyelembe vesszük az épületgépészeti berendezések hatásfokát, az épületszerkezetek minőségét, méreteit és geometriai kialakítását.

A vonatkozó rendeleteket, jogszabályokat részletesebben is megismerheti az alábbi oldalon:

Az előíró jogszabály »
Kivételek »

Hőkamerás vizsgálat

A hőkamerás felmérés nem képezi részét a tanúsításnak, ezt külön szolgáltatásként végezzük, általában hibafeltárás céljából. A hőkamera kiváló bontásmentes vizsgálatot biztosít az épületszerkezetek problémáinak feltárására, azonban csak a téli hónapokban alkalmazható. A vizsgálat segítségével láthatóvá válik a nyílászárók, falak, födémek hővesztesége és tényleges állapota.

A tanúsítvány javaslati része

Az energiatanúsítvány kötelezően tartalmaz egy fejezetet a javasolt korszerűsítésekkel. Ez tartalmazza a megvalósítható beruházásokat (pl.: nyílászárók, épületgépészet cseréje, hőszigetelés, stb.), melyekkel magasabb energiaosztályba sorolható az épület.

Pályázatokhoz

Energiatanúsítvány kiállítása szükséges az energiamegtakarítást támogató pályázatokhoz. Számítással kell igazolni, hogy mekkora megtakarítást ér el az épület a tervezett állapotban (a jelenlegihez képest). A pályázaton történő részvételt mindenkinek ajánljuk, aki egyébként is tervezte ingatlanja energiahatékonysági korszerűsítését.

AJÁNLATKÉRÉS 

Mire van szükség a munkához?

A munka elvégzéséhez nincs szükség építészeti tervre vagy más dokumentumra, a helyszíni megtekintéskor mindent felmérünk a szükséges mértékben (az árak tartalmazzák).

A megrendelőnek mindössze biztosítania kell számunkra az épület felmérésének lehetőségét.